Chisturi: cauze, simptome si tratamente

18/12/2012
loading...

Chisturile sunt excrescente benigne in organism, care poate afecta orice grup de varsta, aparand atat la barbati cat si la femei. Nu este imposibil de a forma chisturi mici si la copii, si chiar si la un fat intrauterin.

Chisturi: cauze, simptome si tratamente

Chisturi: cauze, simptome si tratamente

În funcție de locație, el poate avea diferite forme, dar cel mai frecvent apar ca organisme rotunjite, din elemente tesute conjunctiv. Interiorul lui este acoperit cu celule cilindrice sau plate epiteliale. Conținutul de chistul este un lichid gelatinos.

adsense

Nu exista nici un organism uman, pe care nu sunt stabilite chisturile. Ele pot aparea oriunde, si variaza întotdeauna la dimensiuni. În unele cazuri, sunt foarte mici – 1-2 milimetri, cativa centimetri, dar uneori se poate ajunge la dimensiuni impresionante – de exemplu, un cap mic de copil. Cel mai adesea chisturile sunt localizate în organe si tesuturi localizate în abdomen. Chisturile pot fi entitati unice care pot ajunge la zeci de bule.

Cauzele chisturilor
Motivele pentru aparitia si dezvoltarea unor chisturi sunt foarte diverse. Cele mai periculoase sunt chisturile cauzate de infectia cu anumiti paraziti.

O alta parte a chisturilor apar din celule incorecte si dezvoltarea tesuturilor, nu exista motive specifice. Din acest grup fac parte chisturile dermoid.

Un alt grup de chisturi sunt cauzate de mecanismele ereditare. Acestea includ rinichi polichistic, chisturi în plamani, ficat si alte organe vitale.

Motivele pentru formarea chisturilor în diferite organe pot fi obstrucția mecanica a conductelor ale glandelor prin care separa secretia. Acestea includ chisturi la nivelul glandelor salivare si chisturi din spatele urechilor.

Blocajele in conductele de glande sebacee si retinerea de secretie în cadrul acestora duce la formarea de chisturi pline cu substante grase cunoscute sub numele de “aterom.” Același proces poate afecta toate glandele cu secretie interna si externa.

Accidentele mecanice pot provoca formarea de unul sau mai multe chisturi. Factorii hormonali sunt responsabili pentru dezvoltarea de chisturi ovariene la femei. Procesele inflamatorii pot fi, de asemenea, responsabile pentru formarea de chisturi ovariene.

Tipuri de chisturi
Exista sute de tipuri diferite de chisturi care apar în organism. Chisturile cele mai comune sunt:

-Chisturi la nivelul sanilor, care fac parte din boala fibrochistica benigna de san;
-Chisturi ovariene, chisturi dermoid;
-Chisturi in glanda tiroida;
-Chist Baker al genunchiului;
-Chisturi la nivelul articulatiilor si tendoanelor;
-Chisturi in glanda pineala a creierului;
-Chisturi pancreatice in interiorul glandei pancreatice;
-Chisturi in rinichi, care, daca nu sunt tratate ar putea duce la insuficienta renala cronica.

Majoritatea chisturilor sunt benigne, dar în cazuri rare, aparitia lor poate fi asociata cu o infectie severa sau cancer.

Simptomele chisturilor
Atunci cand chisturile sunt mici nu prezinta nici un simptom la persoana care il detine. De multe ori chisturile ovariene au o simptomatologie redusa, nespecifica, dar asocierea mai multor simptome ar trebui sa ridice semne de intrebare.

Ruperea chistului poate duce la complicatii grave, deoarece continutul lor sunt turnate in tesuturi adiacente din jurul lor si poate duce la inflamatii severe.

Diagnosticarea chisturilor
Diagnosticul chisturilor în organe se face prin numirea examinarii cu ultrasunete, cu raze X, CT si RMN. Foarte adesea, atunci cand chisturile sunt mai mici se folosesc tehnici laparoscopice pentru a trage lichidul din chist. În cazul chisturilor parazitare se aplica teste clinice de laborator.

Tratamentul chisturilor
Tratamentul chisturilor diagnosticate depinde în mare masura de locatia lor si de dimensiune, deoarece daca sunt foarte mari pot provoca dureri si disconfort, si ar trebui sa fie îndepartate chirurgical. Laparoscopia este o metoda utilizata ca o modalitate de a elimina chisturile. Daca nu exista nici o îndoiala ca chistul este potential canceros, acesta este eliminat prin interventie chirurgicala saueste luata biopsie de pe zidurile sale pentru a exclude malignitatea. Atunci cand chistul a aparut ca parte a bolii cronice / sindromul ovarului polichistic si fibrochistic, tratamentul este directionat catre afectiunea principala.


loading...
STIRI ASEMANATOARE
11 simptome ale unghiilor pe care nu trebuie sa le ignorati

11 simptome ale unghiilor pe care nu trebuie sa le ignorati

Atunci cand mergeti la dermatolog sau cand va supuneti...

Cum iti dai seama ca ai cancer pulmonar? Citeste 7 simptome

Cum iti dai seama ca ai cancer pulmonar? Citeste 7 simptome

Desi apare de cele mai multe ori la persoanele care...

Simptome care iti spun ca trebuie sa mergi la doctor

Simptome care iti spun ca trebuie sa mergi la doctor

Preventia este cheia sanatatii tale. Cu cat mergi mai...

CITESTE SI...
Citeste despre: , , ,
COMENTEAZA

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.imagineamea.info pe Google+

Introdu in campul alaturat e-mail-ul tau si vei primi zilnic, noutati si sfaturi utile!

Email:

ziare